JADUAL KALORI MAKANAN ANDA

APA YANG KAMU MAKAN?

Semalam saya baru buat bacaan tekanan gula dalam darah. dup dap dup dap juga berdebar jantung tunggu result,.. Alhamdulillah bacaannya 4.4, masih sihat dan paras gula terkawal.. lepas ni nak check tekanan darah pula.. 

Nak sihat macam-macam kena jaga.. :D


Kadar gula, lemak, garam, pengawet, perasa yang banyak dan tidak seimbang boleh menyebabkan penyakit kronik.. 


Saya dah nekad tak nak buka kedai runcit dalam badan.. takutnya.. sejarah keluarga saya yang ada pelbagai penyakit kronik, buat saya perlu berjaga-jaga dengan kesihatan diri..



Badan yang sihat Vs badan tidak sihat
Bila dah rasa lapar kerap kali kita tak ambil peduli dalam memilih makanan. Makanan termasuk yang tinggi minyak, lemak, gula, dan garam selalunya adalah makanan kegemaran kita. Ditambah lagi dengan makanan sampingan selepas menu utama, pencuci mulut yang sedap-sedap belaka.. nyum nyum.. tengah tulis pun dah terliur.. adohai...


10 MAKANAN TOP DI MALAYSIA : 
Kalau nak tahu, 10 jenis makanan yang paling killer lemak berlemaknya, yang Rakyat Malaysia termasuk saya suka sangat itu adalah : 
  • Nasi lemak
  • Roti Canai
  • Mee Goreng
  • Burger
  • Nasi goreng
  • Ais Krim
  • Mee Kari
  • Donut dan Kek
  • Susu Pekat Manis
  • Makanan bergoreng (nuget, fries, kuih-kuih goreng, macam-macam lagi..)

JADUAL KALORI MAKANAN : 
Diet ke tak diet ke, kalau nak rujuk jumlah kalori, boleh baca kat list di bawah .. adalah sangat baik kalau kita tahu seba sedikit jumlah kalori yang kita ambil setiap hari :D

Ada 5 pecahan semuanya : 

JADUAL KALORI 1 : MAKANAN KARBOHIDRAT :
  • Nasi putih (2 genggam) = 222 kalori
  • Nasi lemak bersambal (2 genggam) = 400 kalori
  • Nasi goreng bertelur (2 genggam) = 635 kalori
  • Nasi briyani (2 genggam) = 448
  • Nasi ayam (2 genggam) = 278 kalori
  • Nasi dagang (2 genggam) = 508 kalori
  • Nasi tomato (2 genggam) = 347 kalori
  • Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
  • Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
  • Mee Bandung (semangkuk) = 339 kalori
  • Mee Kari (semangkuk) = 318 kalori
  • Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
  • Kueh tiaw goreng (sepinggan) = 582 kalori
  • Pulut (segenggam) = 185 kalori
  • Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
  • Roti Naan (sekeping) = 308 kalori
  • Roti putih (2 keping) = 156 kalori
  • Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
  • Tosai (sekeping) = 205 kalori
  • Emping jagung kosong (secawan) = 160 kalori
  • Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
  • Bubur kacang hijau (semangkuk) = 100 kalori



JADUAL KALORI 2 : MAKANAN PROTIEN : 
  • Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
  • Telur rebus/separuh masak (sebiji) = 78 kalori
  • Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
  • Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
  • Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
  • Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
  • Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
  • Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
  • Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
  • Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
  • Satay daging/ayam (5 cucuk) = 180 kalori
  • Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
  • Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
  • Tauhu goreng (sekeping) = 110 kalori
  • Tempeh (secawan) = 320 kalori


JADUAL KALORI 3 : KUIH-MUIH / SNEK :
  • Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
  • Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
  • Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
  • Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
  • Popia goreng (satu) = 130 kalori
  • Popia basah (satu) = 95 kalori
  • Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
  • Karipap (sebiji) = 130 kalori
  • Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
  • Kek keju (sepotong) = 257 kalori
  • Keropok (sebungkus) = 430 kalori
  • Kerepek/rempeyek (sebungkus) = 350 kalori
JADUAL KALORI 4 :BUAH-BUAHAN / SAYUR-SAYURAN : 

  • Sup Sayur (1/2 cawan) = 30 kalori
  • Sayur goreng (1/2 cawan) = 85 kalori
  • Tembikai (sepotong) = 20 kalori
  • Betik (sepotong) = 45 kalori
  • Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
  • Durian (5 ulas) = 64 kalori
  • Limau (sebiji) = 42 kalori
  • Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
  • Nenas (sepotong) = 59 kalori
  • Epal (sebiji) = 63 kalori
  • Pear (sebiji) = 53 kalori
  • Ciku (sebiji) = 44 kalori
  • Mangga (sebiji) = 103 kalori
  • Rambutan (5 biji) = 50 kalori


JADUAL KALORI 5 :MINUMAN (PER GELAS)

  • Air kosong = 0 kalori
  • Teh tarik = 83 kalori
  • Milo ais = 178 kalori
  • Kopi + susu = 143 kalori
  • Nestcafe + susu = 94 kalori
  • Sirap bandung = 150 kalori
  • Air soya = 60 kalori
  • Jus oren = 112 kalori
  • Jus Tembikai = 80 kalori
  • Air Tebu = 184 kalori
  • Air Kelapa = 110 kalori
  • Air berkabonat = 120 kalori
  • Air Kotak = 105 kalori

p/s : jagalah kesihatan sementara kita sihat.. badan gemuk ke kurus, itu tidak memberi jaminan anda sihat sepenuhnya..  Nak makan apa sahaja boleh, asalkan berpada-pada :D

tip : cubit perut anda, jika cubitan hampir 2 inci, tebal tak? kalau ya, memang dah perlu sangat kurangkan lemak di badan 
Minggu ni saya perlu detox, buang toksik dan lemak dalam badan dengan Herblax, DTX Complex dan Alfalfa.. Disamping itu, saya juga amalkan OmegaGuard dan Set Slim Shaklee ..

Alhamdulillah semuanya untuk kesihatan saya dan keluarga.. :D
dengan pembelian , anda layak :

Keahlian Shaklee

* Bonus ahli
* Pembelian pada harga jimat (percuma 1)
* Vitalea Dewasa bernilai RM94.00* Konsultansi pemakanan suplemen percuma & berterusan
Bimbingan dan tunjuk ajar (bisnes shaklee)
* Jemputan ke Secret Group BondaMiza dan MFMS The Most Happening Shaklee Team In Malaysia


Jangan lepaskan peluang keemasan ini.. Pembelian twin pack OmegaGuard pada diskaun 5% pun ada.. memang berbaloi :D



Moga nikmat sihat sebelum sakit berpanjangan hendaknya.. Amin

Moga bermanfaat.. 


Be Simply healthy,
Bonda Miza a.k.a ~ Master To Be

Feel free to 'like' & 'share'. Sila-silah berkunjung ke FB  dan FB page saya .. jangan lupa add friend yea.. 

Ingin dapatkan suplemen kesihatan Shaklee untuk seisi keluarga?
Ingin menjana pendapatan tambahan? 
(call/sms/whatsapp/telegram/line)

Jemput baca : 
11 manfaat ESP dan khasiatnya di sini
Bagaimana merendahkan paras lemak dan tingkat IQ anda di sini
Cara mencegah kolestrol berlebihan di sini
Cegah peyakit Tiga berangkai (Darah tinggi, jantung dan diabetes) di sini
VIVIX, 1001 khasiat penawar mujarab wajib baca di sini 

___________________________________

#BondaMizaShaklee
#BondaMizaHealthySecret
#M2B

#MFMSTheMostHappeningShakleeTeamInMalaysia


MENARIK DIBACA: 
 




0 comments:

Post a Comment

ENTRY POPULAR

TIP BUAT IBU HAMIL, BERSALIN & MENYUSU

FOLLOW BONDA

JEMPUT LIKE PAGE BONDA