.fixed-whatsapp { position: fixed; bottom: 20px; right: 20px; width: 50px; height: 50px; z-index: 9999; }

VIVIX SHAKLEE, ANTIOKSIDA,AWET MUDA DAN PEMULIHAN SEL SIHAT, klik sini untuk info lanjut

VIVIX SHAKLEE, ANTIOKSIDA,AWET MUDA DAN PEMULIHAN SEL SIHAT, klik sini untuk info lanjut
Kami membantu anda dan keluarga menjadi lebih sihat. Kami adalah Leader Shaklee Terbaik di Malaysia. Anda Ingin dapatkan suplemen Shaklee atau Menjana Pendapatan melalui Shaklee? Hubungi bondamiza segera di talian 012-5852034 untuk bimbingan bisnes dan tempahan suplemen anda.

HARUAN MASAK ASAM, BERPANTANG STYLE

Share:
Salam sejahtera semua, hari ni santai sikit, sempena minggu detox badan, jadi saya nak kongsikan menu berpantang rendah lemak. 

Haruan Masak Asam, sedap ni kalau pekena nasi panas-panas. heheh
 Baiklah, bahan-bahan utama untuk Haruan Masak Asam adalah :
  • Ikan Haruan (2-3 ekor sederhana besar)
  • Lada hitam (1-2 sudu besar)
  • Bawang Besar (2 labu)
  • Bawang Putih (4-5 ulas)
  • Halia (2 inci)
  • Air asam jawa (1 mangkuk)
  • Garam secukup rasa




lada hitam, tapi saya guna lada putih sebab baunya dan rasanya lebih enak

bawang besar dipotong bulat, halia dalan 2 cm, 3 ulas bawang putih



jangan lupa asam jawa dan bahan paling utama iaitu ikan haruan
ikan haruan ini dicuci bersih kemudian kita goreng garing, boleh juga kalau tak nak goreng, kelak masuk dalam masak asam saja (ikut citarasa masing-masing)



Asam jawa jangan lupa perah untuk ambil patinya, kelak kita cuma nak ambil air asam saje
caranya, mudah, ni kira tak sampai 10 minit memasak, sangat sesuai untuk ibu berpantang sendiri. boleh sediakan makan ekspress tapi sihat dan lazat penuh khasiat. tu penting

mula-mula, halia dan bawang putih kita hiris dan tumis, nak letak minyak boleh, tak nak letak pun boleh. sy guna sikit je minyak dalam 1 sudu je

dah garing bawang dan halia naik bau, masukkan lada hitam, tumis sampai kuning.. herm best semerbak bau lada, saya suka

dah siap, tumis, masukkan air asam jawa. Air asam jawa ni kena buat lebih sebab kita akan pekatkannya sebagai kuah nanti

didihkan sampai separa pekat


dah pekat, masukkan ikan haruan tadi

masukkan bawang yang kita potong bulat

reneh sampai pekat sikit

apabila kuah dah betul pekat, masukkan sikit garam dan dah boleh diangkat, tutup api yea.

taraaa. inilah masak asam panas-panas dah siap

sedia untuk dimakan panas-panas dengan nasi. letak bawang lebih sikit, jadi tak perlulah nak masuk sayur dah. bawng dah jadi ulam, atau boleh juga makan bersama ulam ulaman.. terangkat habaq hang!

boleh cuba dengan minuman berpantang juga, klik pada gambar minuman di bawah ye untuk resepi pelbagai jenis air herba.

http://www.bersalinmenyusu.com/2016/10/minuman-wajib-cuba-semasa-pantang.html

KESIMPULAN :


Waktu berpantang merupakan waktu yang sangat penting untuk pemulihan semula tubuh badan seorang wanita setelah berpenat lelah mengandung dan melahirkan anak. Ibu banyak kehilangan darah dan tenaga. 

Waktu berpantang ini diharapkan ibu dapat memberikan masa secukupnya untuk untuk diri kembali pulih sepenuhnya. 

Janganlah terlalu moden atau terlalu rigit dengan pengambilan makanan berkhasiat. Jangan pula hanya berlaukkan ikan masin dan nasi putih, bersulam air separuh gelas. 

Pastikan ibu mengambil air minima 2 liter sehari. Ambil secara sedikit tetapi kerap. 

Tiada istilah 'rahim menjadi kembang' kerana mengambil air. air sangat penting dalam proses penyembuhan dan penyusuan. pastikan makanan yang diambil memenuhi semua khasiat yang seimbang. boleh rujuk di sini untuk senarai semak pemakanan semasa berpantang. 



Pantang larang nenek moyang, apa yang baik kita ikut, tetapi pantang larang yang tidak sesuai eloklah dihindarkan. 


Sekarang zaman moden, dan ramai juga semakin tidak ambil kisah dengan tatacara berpantang yang betul termasuklah amalan berbengkung, bertangas, bertungkuberurut dan penjagaan diri yang sempurna semasa pantang bersalin . 

Ramai ibu mula merungut sakit badan, sengal-sengal, rahim jatuh dan macam-macam lagi. Tidak kurang juga yang mengalami masalah tulang reput pada awal usia. 

Jangan lupa amalan pengambilan suplemen semasa hamil dan selepas bersalin sehingga akhir hayat ya. Teruskan pengambilan multivitaminkalsium dan vitamin c supaya badan segera sembuh, kembali bertenaga dan berseri..

siapa yang tak suka, badannya kembali solid molid persis anak dara kan? heheh..

kalau berpantang dengan betul, insyallah bukan setakat sekilo 2 yang kurang, malah sehingga 20 kilo pun boleh. yang penting displin ye.

Semoga segala ilmu yang dikongsi hari ni memberi manfaat buat semua ibu diluar sana. apa yang baik itu daripada Allah dan yang kurang itu daripada saya jua.

Baiklah esok kita akan sambung dengan resepi seterusnya ya :D
Kesihatan amat berharga.. lebih baik mencegah daripada mengubati. 



Jika anda rasa maklumat ini bermanfaat dan berguna untuk semua, jemputlah 'like' dan 'share' entry ini

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa.

Mohon 'share' artikel ini dan moga bermanfaat buat semua.




'Be Simply Healthy'

Bonda Miza

INGIN MENDAPATKAN SUPLEMEN DAN SET BERSALIN BERPANTANG MENYUSU SHAKLEE UNTUK ANDA & SEISI KELUARGA?


INGIN MENJANA PENDAPATAN 4-5 ANGKA SEBULAN DENGAN MODAL YANG RENDAH?


SILA HUBUNGI SAYA UNTUK KONSULTASI KESIHATAN PERCUMA : (Bonda Miza Nazril di talian 012 585 2034)


PROMOSI SEMASA SHAKLEE SET BERSALIN :

SET BERSALIN (POST NATAL SHAKLEE)

Jika mencari tip kesihatan dan suplemen Shaklee semasa hamil, bersalin dan menyusu, boleh hubungi bondamiza ya. 

KOLEKSI TESTIMONI SET HAMIL & BERSALIN SHAKLEE

Disini bonda kongsikan sedikit testimoni pengguna set hamil Shaklee yang excited dengan perubahan dan lebih segar bugar lepas mengamalkan set Shaklee ni. Untuk testimoni yang lebih banyak jangan lupa klik pada gambar koleksi testimoni di bawah ya. 

Testimoni bonda sendiri, hamilkan Raiqa baru-baru ini




KLIK PADA GAMBAR UNTUK TESTIMONI SET HAMIL, BERSALIN & MENYUSU SHAKLEE SELANJUTNYA
CARA TEMPAHAN SET MENGANDUNG (PRENATAL SHAKLEE) MELALUI BONDAMIZA & BERSALINMENYUSU.COM


Untuk bonda bantu ibu-ibu buat belian dengan keahlian yang mana lebih menjimatkan sehingga 20% dengan mode bayaran tunai ke bank (CIMB / MAYBANK). Manfaat keahlian boleh terus ke link ini ya. 





Selain mengamalkan pemakanan sihat, amalan berpantang terbaik, ibu juga perlu tahu tatacara amalan berpantang yang betul.

Di sini saya turut kongsikan juga beberapa (klik pada tajuk dibawah untuk bacaan selanjutnya):
* Produk-produk Shaklee ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Testimoni addalah maklumbalas pengguna dan setiap orang mempunyai kesan & pengalaman yang berbeza.


MENARIK DIBACA: 

No comments