Lecithin... bukan aje untuk kurus tau!!

Assalamulaikum,

Minggu ni saya happy sangat, nak tau sebab apa? sebabnya, ramai customer saya yang bersemangat nak kuruskan badan, i mean nak buang lelemak yang tak perlu.. :)

saya pun tumpang happy... ramai yang sedar bila badan kita sihat, kita mampu buat apa sahaja dengan lebih bersemangat! "Jadilah wanita yang cantik dari dalam dan luar"...

Sekarang ni Lecithin memang menjadi sebutan ramai, nak kuruskan badan, nak kurangkan kadar kolesterol, nak pecahkan lemak, dan sebagainya. kalau digandingkan dengan Herblax lebih mantap kesannya.. tapi buat masa ini, herblax tiada dipasaran (buat sementara waktu).

Kalau nak tahu, Lecithin ni bukan sekadar nak kurus aje tau.. banyak lagi manfaat lecithin ni..jom kita tengok apakah manfaat yang boleh kita dapat daripada Lecithin Shaklee ini :D 
lecithin

Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan ‘melekat pada lemak’….dalam kata ringkasnya, ia menyebabkan lemak tu ‘terapung’ dalam darah…dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran..

Ikuti 13 kelebihan Lecithin yang saya petik dari artikel mamafaiz:

Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan .. saya ambil contoh jika kita nak buat kek…yang asas tu macam tepung, gula, telur, mentega dan sebaginya..kalau tiada.. maka tak jadi lah kek tu..haa gitulah keadaannya. :D

Lecitin Shaklee ni boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soya …dan tahukah anda ~ "Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin" dan yang menariknya.. Lecitin Shaklee adalah bersumberkan dari soya… 

okeh, mari kita tengok 13 kelebihan Lecitin yang kita semua perlu tahu..:
  1. Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab itu ia membantu mencegah penyakit seperti tekanan darah tinggi, stroke, penyakit jantung, arteri yangg mengeras … Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga 6000-7000mg sehari jika berhadapan dengan masalah kesihatan yang sebegini;
  1. Kenapa orang yang nak kurus suka lecithin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat mudah, ianya memecahkan lemak)..
Tahukah anda.. Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian… Pengambilan Lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan :D.


  1. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan.. Tanpa lecithin yang mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan….Banyak faktor seperti bahan kimia dari persekitaran yang tercemar, bahan-bahan logam, dadah, food additives, racun, semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat…jadi dengan cara menambahkan pengambilan Lecithin, pasti ianya keputusan yang bijak,
  1. Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
  1. Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin,
  1. Lecithin Shaklee juga membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Disamping itu, struktur lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida,
  1. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan memori jangka pendek). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari untuk memulihkan sistem ingatan…
  1. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.


  1. Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Sebab itulah ianya berguna bagi mereka yang ada alergi, demam, asma, bronkitis dan emphysema.
  1. Lecithin Shaklee turut bertindak sebagai pelincir bagi sendi dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang juga sistem penghadaman kita.
  1. Lecithin adalah zat untuk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yang sihat.. cantik berkilat, kulit yang lembut, gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  1. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala menopause.
  1. Lecithin Shaklee, bersama unsur-unsur lain digunakan untuk membuat BILE.. Bile ni fungsinya adalah untuk mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan.
*Sebiji lecithin Shaklee mengandungi 530mg of Lecithin..jadi kiralah sendiri ye berapa biji kita perlu makan sehari.. :-) 

Wow, menarikkan fakta tentang Lecithin ni. Bagus pula tu :p


Bulan ini bulan istimewa Shaklee.. beli Lecithin pada harga 6 botol, percuma 1 botol. dan Belian pada harga 3 bekas cinch shake, percuma 1 bekas lagi. Hebatkan? kalau nak tahu lebih lanjut, silalah hubungi saya / whatsapp saya di talian 012 585 2034

Jika anda rasa maklumat ini bermanfaat dan berguna untuk semua, silalah 'like' atau 'share' entry ini dengan semua yea. :D

Kalau nak 'add' saya sebagai 'friend' di FB, saya sangat alu-alukan :D.. berkawan biar berjuta-juta :P



jemput-jemputlah like page terbaharu saya (BONDA SIHAT) di www.facebook.com/bondamiza

dapatkan Ebook percuma yang sarat dengan tip-tip perniagaan dan motivasi “Sorry Boss!!! Saya Terpaksa Berhenti Kerja”. (saya harap dapat baca :D) boleh d/load  dari link ni 'Sorry Boss!! saya terpaksa berhenti kerja..."

Mudah-mudahan ia mampu untuk memberi motivasi kepada kita semua agar lebih berjaya dalam kehidupan kita di dunia dan akhirat. Amin 


Hubungi saya untuk:
FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE
&
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

“Creating Healthy Families…” 


....salmiza....





0 comments:

Post a Comment

ENTRY POPULAR

KENALI BONDA MIZA

KENALI BONDA MIZA
Salam, Saya Bonda Miza. Agak sibuk melayan 3 anak. Kami sekeluarga bahagia membantu ramai di luar sana menambah nilai kesihatan. Saya menyediakan panduan dan bimbingan kepada ramai wanita dan keluarga mencipta kehidupan yang lebih baik melalui perniagaan kesihatan yang bermula hanya dari rumah. Saya menjemput sesiapa jua yang ingin membina perniagaan kesihatan bersama-sama saya. Saya yakin dan percaya impian besar mampu merubah kehidupan kita kearah yang lebih baik. Langkah pertama kejayaan adalah bermula dari diri anda sendiri! Tiada yang mustahil, Selamat datang ke laman BondaMiza!

FOLLOW BONDA

TIP BUAT IBU HAMIL, BERSALIN & MENYUSU