.fixed-whatsapp { position: fixed; bottom: 20px; right: 20px; width: 50px; height: 50px; z-index: 9999; }

VIVIX SHAKLEE, ANTIOKSIDA,AWET MUDA DAN PEMULIHAN SEL SIHAT, klik sini untuk info lanjut

VIVIX SHAKLEE, ANTIOKSIDA,AWET MUDA DAN PEMULIHAN SEL SIHAT, klik sini untuk info lanjut
Kami membantu anda dan keluarga menjadi lebih sihat, awet muda dan bertenaga dengan produk kesihatan Terbaik, selamat, berkesan dan halal dari Shaklee. Kami adalah Leader Shaklee Terbaik di Malaysia. Anda Ingin dapatkan suplemen Shaklee atau Menjana Pendapatan melalui Shaklee? Hubungi bondamiza (salmiza) segera di talian 012-5852034 untuk bimbingan bisnes dan tempahan suplemen anda.

IBU HAMIL TRIMESTER PERTAMA ? PERKARA - PERKARA YANG PERLU IBU KETAHUI

Share:

 

PERKARA - PERKARA  YANG PERLU DIKETAHUI  IBU HAMIL TRIMESTER PERTAMA

 


Trimester pertama kehamilan merupakan tahap yang sangat penting karena janin dalam kandungan ibu baru mulai terbentuk dan sedang dalam proses berkembang. Namun mungkin sebagian dari kita masih belum mengetahui tips dan perkara-perkara penting untuk trimester pertama.

 

APA ITU TRIMESTER PERTAMA??

 

Seperti yang Anda ketahui, trimester pertama adalah trimester pertama saat proses kehamilan start. kebiasaanya, kehamilan yang normal, sihat dan sempurna memerlukan waktu sekitar 40 minggu iaitu 9 bulan. Ini kemudian akan dibagi menjadi tiga trimester, dengan trimester pertama melibatkan minggu 1 sampai 12 kehamilan.  

 

# APA YANG AKAN TERJADI KEPADA IBU HAMIL

  


 Seperti yang Anda ketahui, produksi hormon dalam tubuh dan tingkat produksi fisik dan psikologis adalah berbeza. Salah satu tanda yang paling penting adalah bahwa seorang wanita hamil tidak lagi dating haid. Jika beberapa minggu berlalu setelah itu, ibu mungkin juga mengalami beberapa gejala kehamilan trimester pertama, di antaranya:

 

 • v  Mual / Muntah
 • v  Badan berasa lemah dan tidak bermaya
 • v  Sakit kepala
 • v  Sakit perut
 • v  nyeri payudara
 • v  penambahan berat badan
 • v  Emosi yang tidak stabil
 •  Namun, tidak semua ibu hamil mengalami yang sama. Ada antara ibu hamil yang tidak mengalami gejala tersebut.

 

# PERKEMBANGAN JANIN KETIKA TRIMESTER PERTAMA

 


 

Pada bulan pertama (1-4 minggu) Selama bulan pertama, sel telur yang telah berkembang menjadi embrio hingga menjadi janin. Pada usia kehamilan 4 minggu, beberapa organ vital janin akan mulai tumbuh, seperti:

 

 • Ø  otak
 • Ø  sumsum tulang belakang
 • Ø  perkembangan system saraf
 • Ø  mata, telinga dan hidung.
 • Ø  Jantung janin juga telah berkembang dan mula berdegup.

 

Setelah beberapa minggu pertama, tangan dan kaki bayi akan mulai terbentuk. Jari kaki dan jari tangan juga muncul setelah sekitar minggu kelapann atau kesembilan. Ketika perkiraan ukuran bayi ini panjangnya 3 inci dan beratnya 1 ons, menarik bahwa janin dari janin akan mulai terlihat.

 

# PEMERIKSAAN YANG WAJIB IBU LAKUKAN SAAT HAMIL TRIMESTER 1:-

 

Pemeriksaan doktor


Berjumpa doktor bagi menjalankan pemeriksaan fizikal penuh bagi memastikan anda sihat untuk hamil adalah amat penting ia bertujuan untuk memeriksa kondisi si ibu hamil.

 

Terdapat beberapa jenis pemeriksaan yang perlu dilakukan seperti berat badan, tekanan darah, degupan jantung, ujian darah dan ujian air kencing.

 

Ujian darah itu bertujuan untuk memeriksa kondisi seperti berikut:

Ø  Jenis darah

Ø  Status Rh
Ø  Anemia
Ø  Talasemia
Ø  Hepatitis
Ø  Sifilis
Ø  HIV
Ø  HPV

 

Ujian air kencing pula bertujuan untuk memeriksa kondisi seperti berikut:

 

 • Ø  Penyakit buah pinggang
 • Ø  Jangkitan pundi kencing
 • Ø  Tahap gula dan protein

 

Ketika pertemuan ini juga, perbincangan mengenai tips ibu mengandung trimester pertama haruslah dimanfaatkan sepenuhnya oleh si ibu.

Waktu bertemu dengan doctor adalah amat penting. Si ibu perlu mengetahui supplement yang diperlukan serta senaman yang sesuai ketika hamil dan juga pemakanan yang betul.

 

# DIET PEMAKANAN & VITAMIN UNTUK IBU HAMIL

 

Wanita yang hamil sudah tentu mempunyai kebimbangan mengenai pilihan makanan yang baik bagi memastikan diri dan bayi sentiasa sihat sepanjang tempoh kehamilan.

 

Secara amnya, pemakanan yang baik bersama vitamin untuk ibu hamil dapat memastikan kandungan anda mendapat nutrien diperlukan untuk proses tumbesaran.

 

Pelan pemakanan yang seimbang perlu mengandungi:

 

Secara umumnya, pemakanan ketika hamil dan juga pemakanan diet harian yang seimbang adalah tidak begitu berbeza akan tetapi, ibu yang hamil memerlukan jumlah yang lebih banyak untuk mengimbangkan nutrisi serta fungsi tubuh untuk si kecil di dalam perut.

 

Selain melalui pengambilan makanan, keperluan ibu dan bayi boleh dipenuhi dengan vitamin mengandung atau lebih dikenali sebagai vitamin pranatal.

 

VITAMIN UNTUK IBU HAMILVitamin pranatal lengkap harus mempunyai keseimbangan nutrien yang diperlukan.

Sebaiknya dapatkan dahulu nasihat doctor dahulu untuk makanan tambahan atau vitamin

 

Apa itu Vitamin Pranatal

Vitamin pranatal adalah makanan tambahan yang dibuat untuk wanita mengandung bagi membekalkan tubuh mereka dengan vitamin dan mineral diperlukan untuk kehamilan sihat.

 

Vitamin pranatal yang perlu diambil hendakla mengandungi:

1)    Vitamin untuk ibu hamil - Asid folik
Ia dapat mencegah kecacatan kelahiran yang mempengaruhi otak dan saraf tunjang bayi.

Kecacatan ini berkembang pada peringkat awal kehamilan, sebelum menyedari bahawa mereka mengandung – separuh daripadanya melibatkan kandungan yang tidak dirancang.

Itu sebabnya doktor mengesyorkan setiap wanita yang berpeluang untuk hamil mengambil 400 mikrogram (mg) asid folik setiap hari.


 

2)   Vitamin mengandung – KalsiumKalsium / vitamin D, adalah penting sebagai vitamin untuk ibu hamil bagi memperolehi tulang dan gigi yang kuat.

Ia diperlukan untuk perkembangan dan fungsi jantung, otot dan sistem pembekuan darah. Bayi memerlukan bekalan kalsium yang banyak semasa proses tumbesarannya.


Ostenutrix diformulasi khas dengan campuran 7 nutrien penting termasuk kalsium, vitamin D3, magnesium, zink, kuprum, mangan, dan boron untuk membantu membina ketumpatan tulang. Kaplet bersaiz kecil, mudah ditelan.

KANDUNGAN OSTENUTRIX

·       1- Vitamin D3 (sebagai kolekalsiferol)   120 IU

·       2- Kalcium (sebagai kalsium karbonat, kalsium sitrat tetrahidrat, dan kalsium sitrat malat) 250 mg

·       3- Magnesium (sebagai magnesium oksida, magnesium glukonat, dan magnesium sitrat tribasik) 100 mg

·       4- Zink (sebagai glukonat zink) 0.375 mg

·       5- Tembaga (sebagai glukonat tembaga) 0.05 mg

·       6- Mangan (sebagai glukonat mangan) 0.05 mg

·       7- Boron 0.75 mg

 

 

3)   Vitamin mengandung - Zat Besi

 Ibu hamil biasanya akan menjalani ujian darah yang akan menunjukkan sama ada kandungan zat besi dalam badan mencukupi ataupun tidak. Jika kandungan zat besi ibu hamil rendah, suplemen zat besi perlu diambil. Ini disebabkan jumlah darah dalam badan ibu semakin bertambah bagi menyokong tumbesaran bayi dalam kandungan. Badan akan menggunakan zat besi yang tersimpan dalam badan sekiranya ibu kurang mengambilnya dalam diet. Akibatnya, penyimpanan zat besi dalam badan akan berkurang dan boleh membawa kepada anemia.

 


Vitalea adalah sejenis multivitamin dan mineral lengkap yang juga mengandungi zat besi. Kebaikan set mengandung Shaklee ialah membantu masalah bacaan HB rendah yang boleh membawa kepada anemia di kalangan ibu mengandung. Jika HB sentiasa rendah mungkin boleh menyebabkan komplikasi ketika melahirkan bayi. Ibu-ibu yang mudah letih serta rasa hendak pitam elok amalkan vitalea dua biji sehari.

 

# KEKAL SIHAT DAN BERTENAGA

Selain berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat, ada beberapa perkara umum yang anda perlu buat dan elak di rumah sendiri.

 

Apa yang anda perlu buat

Mengambil vitamin pranatal

Mengambil kalori dengan secukupnya

Mengambil lebih banyak buah, sayur, protein dan serat

Mengambil lebih banyak air kosong

Bersenam dengan kerap

Lakukan senaman kegel

Kenapa? Wanita hamil trimester pertama perlu mengambil vitamin pranatal seperti asid folik bagi mengurangkan risiko kandungan mengalami kecacatan.

 

Selain itu, aspek diet dan senaman yang dinyatakan di atas sudah tentu sangat penting bagi memastikan si ibu sentiasa terhidrasi, sihat dan kuat ketika ini.

 

Apa yang anda perlu elak

Perbuatan yang memberi tekanan pada perut

Minuman beralkohol

Minuman berkafein

Menghisap rokok

Menyalahgunakan dadah

Mengambil makanan diproses

Mengambil produk tenusu

Mengambil makanan laut tinggi merkuri

Berada dekat dengan haiwan berparasit

Ini kerana segala perbuatan, minuman, makanan atau bahan-bahan yang di atas berisiko membawa kepada kerosakan janin dalam kandungan.

 

Kerosakan ini pula seterusnya mungkin akan menyebabkan beberapa komplikasi kehamilan yang lain seperti kecacatan, keguguran atau kelahiran bayi pra matang.

 

Konklusinya sudah pasti kita semua mahu cahaya mata yang dikurniakan itu normal, sihat dan sempurna bukan oleh itu kita hendaklah sentiasa membaca tentang kehamilan.


Antara vitamin yang terdapat di dalam Set Hamil Shaklee ini adalah :
1. Vitalea Iron Formula : sejenis multivitamin yang lengkap dengan 28 vitamin dan mineral turut juga mengandungi zat besi. Kebaikan set mengandung/hamil Shaklee ialah membantu ibu mencukupkan kelompongan nutrisi dalam badan akibat pemakanan yang kurang sihat. Kadangkala alahan seperti kekerapan muntah dan kurang selera pada makan tertentu boleh menyebabkan semua nutrisi penting yang ibu dan bayi perlukan tidak mencukupi masuk ke badan. Melalui pengambilan Vitalea ini, ia membantu membekalkan vitamin harian yang diperlukan badan. 
Pengambilan Vitalea 2 biji setiap hari sangat-sangat membantu meningkatkan bacaan HB bagi ibu yang bermasalah HB rendah semasa hamil. Tentu ibu tahukan, bacaan Hb rendah boleh membawa kepada masalah anemia yang mungkin boleh menyebabkan komplikasi kepada ibu dan bayi. Ibu-ibu yang sering keletihan sangat disarankan untuk amalkan vitalea. 
2. B Complex : Berperanan untuk menukarkan gula dalam makanan kepada tenaga. Juga mengandungi asid folik yang elok untuk perkembangan saraf bayi. Ibu-ibu hamil yang sentiasa tertekan dengan kerja rumah dan pejabat juga boleh ambil B Complex kerana ianya vitamin anti-stress dan menambah tenaga. DIsarankan sebiji sehari dari awal merancang kehamilan sehinggalah melahirkan.
3. Vitamin C : Membantu menguatkan sistem imunisasi badan.  Ianya juga membantu menjaga gusi yang sihat, pertumbuhan sel-sel otot dan tulang bayi. Vitamin C yang mencukupi merangsang pembentukan kolagen dan menyerikan kulit ibu hamil. Ada ibu mengalami kulit kusam sepanjang hamil, sedikit gelap. Insyallah mengambil vitamin C dapat menjadikan kulit ibu hamil lebih sihat dan segar.
4. Ostematrix : Pengambilan Ostematrix 3-4 biji sehari membantu mengatasi masalah sakit-sakit otot, pinggang ,sengal-sengal badan  dan kekejangan (tarik mengkarung) ketika hamil. Kebanyakkan ibu hamil turut mengalami masalah buasir serta sembelit ketika hamil. Ianya dapat diatasi dengan mengamalkan Ostematrix sebelum tidur. 
Ostematrix ini membekalkan kalsium, magnisium, boron, mineral dengan vitamin D. Ostematrik sangat baik untuk membantu pembentukan tulang bayi dalam kandungan. Membantu ibu-ibu untuk tidur lebih lena dan berkualiti sepanjang malam supaya kekal segar keesokan harinya. Teruskan pengambilan ostematrik selepas melahirkan dapat mengekalkan masalah tulang rapun dan osteporasis.
5. OmegaGuard  : Pengambilan 3 biji sehari sangat penting untuk perkembangan sel-sel otak dan mata bayi. Dengan amalkan Omega Guard setiap hari berat ibu hamil juga dapat dikawal. Kepada ibu-ibu yang mengalami peningkatan berat badan secara mendadak, ibu bolehlah amalkan OmegaGuard bagi membantu mengawal berat badan dan kolestrol. OmegaGuard juga sangat baik untuk memastikan paras ingatan (memori) ibu lebih sihat, kerana kebanyakkan ibu hamil mudah menjadi pelupa.6. ESP : membantu meningkatkan pertumbuhan sel-sel otot dan tulang bayi. Ianya juga membantu mengawal paras kolesterol ibu-ibu hamil. Paras G.I yang rendah  (39) sesuai diamalkan oleh ibu hamil gestasi (GDM) kerana memberikan rasa kenyang yang lebih lama serta membekalkan tenaga berpanjangan untuk ibu-ibu.

 

Jadi istimewa buat ibu-ibu yang mengandung di luar sana, ingin mendapatkan supplement tambahan semasa mengandung, boleh hubungi bonda melalui Whatsapp / Telegram. Buat pelanggan tersayang, bonda akan bantu dan guide cara mengamalkan set hamil dengan cara yang betul sepertimana Bonda amalkan semasa hamil sebelum ini sehinggalah sekarang. Insyallah


Hubungi bonda miza di talian untuk tempahan Set Hamil dan suplemen SHAKLEE anda  INFO DAN KONSULTASI SHAKLEEBerminat untuk SUPLEMEN SHAKLEE ANDA? boleh terus contact bonda ye untuk konsultasi percuma dan tempahan suplemen shaklee anda. 

No comments