.fixed-whatsapp { position: fixed; bottom: 20px; right: 20px; width: 50px; height: 50px; z-index: 9999; }

VIVIX SHAKLEE, ANTIOKSIDA,AWET MUDA DAN PEMULIHAN SEL SIHAT, klik sini untuk info lanjut

VIVIX SHAKLEE, ANTIOKSIDA,AWET MUDA DAN PEMULIHAN SEL SIHAT, klik sini untuk info lanjut
Kami membantu anda dan keluarga menjadi lebih sihat, awet muda dan bertenaga dengan produk kesihatan Terbaik, selamat, berkesan dan halal dari Shaklee. Kami adalah Leader Shaklee Terbaik di Malaysia. Anda Ingin dapatkan suplemen Shaklee atau Menjana Pendapatan melalui Shaklee? Hubungi bondamiza (salmiza) segera di talian 012-5852034 untuk bimbingan bisnes dan tempahan suplemen anda.

Kekal Sihat Dan Cergas Sepanjang Masa

Share:

 

Kekal Sihat Dan Cergas Sepanjang Masa 


 

 

Apabila usia kita semakin meningkat kebanyakkan kita akan mengalami symptom awal penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan lain-lain. Perkara ini adalah normal kerana semakin meningkat usia semakin tinggi risiko untuk mempunyai penyakit namun perkara ini dapat dielakkan dengan mengamalkan gaya hidup sihat. BondaMiza ingin berkongsi beberapa tips untuk kekal sihat dan cergas sepanjang masa antaranya adalah :-

  Suplemen Shaklee bondamiza

 

 # 1 - Kekal Positif

 

 

Mulakan hari anda dengan sesuatu yang positif. Adalah lebih baik untuk mengelakkan apa-apa yang boleh menjejaskan mood anda, terutamanya pada waktu pagi. Jangan lupa sarapan pagi untuk mulakan hari anda dengan bertenaga. Anda juga boleh memilih untuk berada dalam persekitaran peribadi yang positif, yang secara tidak langsung membantu anda menjadi lebih positif.

  

# 2 - Penjagaan Diri

 


 Seseorang hendaklah memilih diet yang rendah lemak tepu dan kolesterol serta seimbang dalam gula, garam dan lemak. Juga, luangkan sekurang-kurangnya 30 minit aktiviti fizikal sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Jika anda tidak boleh menghabiskan 30 minit sehari, bahagikannya kepada 3 sesi 10 minit. Anda boleh memilih sama ada untuk berjalan, bersenam, menari, yoga, berlari atau sebarang aktiviti lain yang anda suka.

  Suplemen Shaklee bondamiza

# 3 - Mengurangkan Pendedahan Matahari

  


Pendedahan matahari yang berlebihan boleh menyebabkan risiko kanser kulit, termasuk melanoma kronik. Elakkan pendedahan matahari antara 10 pagi dan 4 petang. Jika anda mesti berada di bawah sinar matahari, pastikan anda menggunakan pelindung matahari SPF 15 atau lebih tinggi, pakai baju lengan panjang dan topi untuk perlindungan.

  

# 4 - Penjagaan Berat Badan

  


Masalah berat badan berlebihan adalah punca utama yang menyebabkan diri berisiko kepada pelbagai masalah kesihatan. seperti:

Ø    Tekanan darah

Ø    Kolesterol tinggi

Ø   Diabetes jenis 2

Ø   Penyakit jantung strok

Ø    Jenis kanser tertentu

Berat badan berlebihan juga cenderung membawa kepada masalah berkaitan kecederaan yang berkaitan dengan berat badan. Masalah biasa yang berkaitan dengan arthritis adalah tulang belakang, pinggul, dan lutut.

  Suplemen Shaklee bondamiza

 

# 4 - Tingkatkan Pengambilan Air Putih

 

 Air merupakan bahan kedua terpenting dalam tubuh manusia selepas oksigen. Malah, lebih 60 peratus daripada tubuh manusia terdiri daripada air. Cecair ini mempunyai pelbagai fungsi penting dalam memastikan tubuh sentiasa sihat dan cergas.

  Suplemen Shaklee bondamiza

Bagaimanapun, sebahagian besar daripada kita tidak mengambil berat tentang pengambilan air yang secukupnya dalam kehidupan seharian dan lebih gemar minuman bergula yang boleh meningkatkan kalori dalam badan.

 

Setiap hari, badan kita kehilangan 10 hingga 12 cawan air secara purata yang perlu digantikan untuk mengekalkan keseimbang kesihatan tubuh badan.

 

Oleh itu, kita perlu tahu akan kepentingan pengambilan air yang mencukupi agar tubuh kita kekal hidrat dan menjadi amalan harian untuk kehidupan yang lebih sihat air minuman.

 

 Tingkatkan pengambilan sekurang-kurangnya 8 liter air sehari, yang juga akan membantu mengurangkan selera makan anda. Elakkan minuman bergula atau berkarbonat yang boleh merosakkan kesihatan pergigian, meningkatkan risiko masalah kesihatan seperti pertambahan berat badan dan diabetes. Sebaliknya, elakkan alkohol, tetapi jika anda tidak dapat mengelakkannya, mungkin mengurangkannya.

  Suplemen Shaklee bondamiza

 

# 5 Tabiat Merokok

 

  Suplemen Shaklee bondamiza

Merokok sememangnya satu tabiat yang memudaratkan diri sendiri. Ia boleh menyebabkan penyakit jantung, mulut, tekak atau kanser paru-paru. Tabiat ini juga merupakan faktor utama dalam masalah kesihatan seperti emfisema dan penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD). Mungkin sukar untuk anda berhenti merokok pada mulanya, dan walaupun selepas 5-6 percubaan lagi, anda mungkin menemui kegagalan.

 

Mengapa harus berhenti merokok?

 

Merokok memberi keburukan kepada semua orang. Ia tidak memberi kebaikan kerana:

  • Ø Merokok memberi kesan buruk kepada orang di sekeliling anda terutama ahli keluarga.
  • Ø Ibu yang mengandung boleh melahirkan anak tidak cukup bulan, kurang berat badan atau mati selepas lahir.
  • Ø Kanak-kanak yang terdedah kepada asap rokok boleh:
  • Ø Sering sakit dengan mengalami batuk-batuk, selsema serta jangkitan telinga, hidung dan tekak
  • Ø Mengalami perkembangan paru-paru yang lemah
  • Ø Mendapat asma

 

Jangan berputus asa. Kurangkan bilangan jumlah rokok yang dihisap dari hari ke hari untuk mengelakkan badan seseorang terkejut kerana kehilangan nikotin. Jika masih merasa sukar, pelbagai program berhenti merokok tersedia untuk anda sertai.

  Suplemen Shaklee bondamiza

# 5 – Tidur Yang Secukupnya

 

 


Jumlah jam tidur yang diperlukan oleh seseorang bergantung kepada kumpulan umur. Secara am, ia disyorkan orang dewasa (termasuk orang tua) mendapatkan 7–8 jam tidur setiap malam. Namun demikian, satu kajian menunjukkan bahawa kebanyakan dewasa di Malaysia hanya mendapat 6.4 jam tidur secara purata.

 

Mengapa anda perlu dapatkan tidur yang cukup?

 

Ø Kawal Metabolisme dan Berat Badan

 

Jika anda tidak makan terlalu banyak kalori dan berat badan anda bertambah dengan kerap, ia mungkin disebabkan oleh kurang tidur. Ia menjejaskan cara badan memproses dan menyimpan karbohidrat dan mengubah tahap hormon tertentu yang mengawal selera makan.

 

Ø Kekal dalam mood yang baik

 

Apabila letih dan mengantuk, anda lebih mudah marah, kurang sabar, kurang fokus dan lebih emosi. Keadaan ini boleh menjejaskan kualiti keseluruhan hari anda. Akibatnya, semua kerja tidak dapat dilakukan dengan cekap. Malah, kemurungan juga dikaitkan dengan kurang tidur.

 Suplemen Shaklee bondamiza

Ø Meningkatkan sistem imun

 

Tidur yang cukup bermakna badan anda berfungsi dengan baik dan normal. Apabila penyakit berlaku, semua sistem badan, termasuk sistem imun, terjejas. Anda akan mudah jatuh sakit. Kajian mendapati orang yang kurang tidur lebih cenderung untuk demam.


Ø Penting untuk kesihatan jantung

Gangguan tidur yang serius didapati berkaitan dengan tekanan darah tinggi, peningkatan hormon stres dan degupan jantung yang tidak sekata. Ia meningkatkan risiko kepada penyakit jantung.

 

Akhir kata, untuk kekal sihat dengan mengamalkan gaya hidup sihat secara amnya adalah tidak sukar. Seseorang individu hendaklah mengetahui cara yang betul serta konsisten mengamalkan gaya tersebut. 

 


kesihatan optimum dengan Suplemen Shaklee bondamiza

INFO DAN KONSULTASI SHAKLEEBerminat untuk SUPLEMEN SHAKLEE ANDA? boleh terus contact bonda ye untuk konsultasi percuma dan tempahan suplemen shaklee anda.


 

 

 

No comments