Khasiat Sengkuang

Assalamualaikum ...

Kelmarin ada lebihan sengkuang di pejabat, sebab kami buat makan-makan raya, jadi beramai-ramai opismate makan sengkuang calit... sedap sungguh!!..


Sebenarnya post ini saya tulis kerana ada kawan yang tanya pasai sengkuang, oleh sebab tak mau hampakan permintaan dia, ditambah pula kesian, dia tak pernah tahu sengkuang tu sedap rasanya dan khasiatnya untuk apa... so buat Sharizan... tengoklah info sengkuang ni... 

Selain dimakan begitu saja, elok juga kalau kita makan sengkuang ini dengan kuah rojak... atau boleh juga dijadikan 'sengkuang calit' bersama kacang tumbuk....

ini lah sengkuang calit..
Teringat zaman sekolah dulu, kayuh basikal jauh-jauh sebab nak beli sengkuang calit kat Pak Abu, kedai Tepi Sekolah AMAR DIRAJA, Alor Merah... 

Inilah logo sekolah Rendah saya... :D

huhuhuhu.. kenangan indah zaman kanak-kanak ku....abadi di lubuk hati...

Berbalik kepada cerita sengkuang, khasiat yang terdapat pada sengkuang adalah:
  • Mengatasi demam panas
  • Meredakan demam
  • Mampu mengubati selesema dan batuk
  • Melawaskan buang air kecil
  • Penawar demam kuning
  • Mengatasi masalah gout
  • Menghaluskan dan memutihkan kulit
  • Sesuai menjadi makanan diet.
Sengkuang mengandungi:

  • 80 - 90% Mineral
  • 10-17% Karbohidrat
  • 1.0 - 2.5% Protein 
  • 0.2% Lemak 
  • 0.5 - 1.0 Serat
  • Vitamin C 
  • Kalsium 
  • Fosforus 
  • Zat besi
Sekian, itu saja info tentang sengkuang, moga bermanfaat :D

 
    Kak Fauziah tengah seronok makan sengkuang calit
Jika anda rasa maklumat ini bermanfaat dan berguna untuk semua, silalah 'like' atau 'share' entry ini dengan semua yea. :D

Kalau nak 'add' saya sebagai 'friend' di FB, saya sangat alu-alukan :D.. berkawan biar berjuta-juta :P

Thanks for reading :D




jemput-jemputlah like page terbaharu saya (BONDA SIHAT) di www.facebook.com/bondamiza

dapatkan Ebook percuma yang sarat dengan tip-tip perniagaan dan motivasi “Sorry Boss!!! Saya Terpaksa Berhenti Kerja”. (saya harap dapat baca :D) boleh d/load  dari link ni 'Sorry Boss!! saya terpaksa berhenti kerja..."


Mudah-mudahan ia mampu untuk memberi motivasi kepada kita semua agar lebih berjaya dalam kehidupan kita di dunia dan akhirat. 
amin 


Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?

Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah? 

Hubungi saya untuk:

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE
&
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!





“Creating Healthy Families…” 
 


....salmiza....




1 comment:

ENTRY POPULAR

KENALI BONDA MIZA

KENALI BONDA MIZA
Salam, Saya Bonda Miza. Agak sibuk melayan 3 anak. Kami sekeluarga bahagia membantu ramai di luar sana menambah nilai kesihatan. Saya menyediakan panduan dan bimbingan kepada ramai wanita dan keluarga mencipta kehidupan yang lebih baik melalui perniagaan kesihatan yang bermula hanya dari rumah. Saya menjemput sesiapa jua yang ingin membina perniagaan kesihatan bersama-sama saya. Saya yakin dan percaya impian besar mampu merubah kehidupan kita kearah yang lebih baik. Langkah pertama kejayaan adalah bermula dari diri anda sendiri! Tiada yang mustahil, Selamat datang ke laman BondaMiza!

FOLLOW BONDA

TIP BUAT IBU HAMIL, BERSALIN & MENYUSU