.fixed-whatsapp { position: fixed; bottom: 20px; right: 20px; width: 50px; height: 50px; z-index: 9999; }

VIVIX SHAKLEE, ANTIOKSIDA,AWET MUDA DAN PEMULIHAN SEL SIHAT, klik sini untuk info lanjut

VIVIX SHAKLEE, ANTIOKSIDA,AWET MUDA DAN PEMULIHAN SEL SIHAT, klik sini untuk info lanjut
Kami membantu anda dan keluarga menjadi lebih sihat, awet muda dan bertenaga dengan produk kesihatan Terbaik, selamat, berkesan dan halal dari Shaklee. Kami adalah Leader Shaklee Terbaik di Malaysia. Anda Ingin dapatkan suplemen Shaklee atau Menjana Pendapatan melalui Shaklee? Hubungi bondamiza (salmiza) segera di talian 012-5852034 untuk bimbingan bisnes dan tempahan suplemen anda.

Tips Kurangkan Berat Badan Yang Berlebihan Secara Sihat

Share:

Pelbagai jenis makanan yang terdapat di Malaysia ini merupakan salah satu faktor terjadinya berat badan yang berlebihan. Makanan yang unik dan lazat yang disediakan oleh pelbagai kaum di Malaysia ini menyukarkan untuk sesorang itu mengawal nafsu makannya.  Jika tidak pandai mengawal gaya pemakanan, anda mungkin berisiko tinggi menghadapi masalah berat badan akibat makan terlalu banyak dan tidak mengambil langkah berjaga-jaga.

Berat badan berlebihan adalah hasil daripada pengambilan kalori yang berlebihan daripada kadar tenaga keperluan harian di dalam badan. Rutin harian yang hanya duduk di pejabat dan kurang melakukan aktiviti fizikal seperti bersenam menguatkan lagi faktor pertambahan berat badan.

Sebaiknya, elakkan makan makanan yang banyak lemak dan berminyak di samping mengamal–kan pemakanan seimbang.
Untuk menurunkan berat badan ianya adalah proses yang memakan masa dan memerlukan disiplin yang tinggi. Matlamat anda untuk kurus bukanlah perkara yang mudah, namun tidak mustahil. Mengubah gaya hidup adalah salah satu kuncinya.


Tips Kurus Cara Sihat1) Kurangkan Pengambilan Gula dan KanjiBahagian yang paling penting ialah memotong gula dan kanji (karbohidrat).

Ini adalah makanan yang merangsang rembesan insulin yang paling banyak. Jika anda masih belum tahu, insulin adalah hormon penyimpan lemak utama dalam badan.

Apabila insulin menurun, lemak akan lebih mudah keluar daripada simpanan dan badan akan mula membakar lemak bukannya karbohidrat.

Manfaat lain penurunan insulin ialah buah pinggang anda dapat membuang natrium dan air berlebihan daripada badan, yang mengurangkan berat kembung perut dan berat air yang tidak diperlukan.

2) Mengelak makanan yang diprosesMakanan yang diproses adalah tinggi natrium, lemak, kalori dan gula. Ia sering mengandungi nutrien yang lebih sedikit daripada makanan keseluruhan.

Menurut kajian penyelidikan awal, makanan yang diproses lebih mungkin daripada makanan lain yang membawa kepada kelakuan makan ketagihan, yang cenderung menyebabkan orang makan berlebihan.


3) Mengelakkan karbohidrat halus

Makan bijirin boleh membantu mengurangkan berat badan dan membantu melindungi tubuh daripada penyakit.

Bukti dalam American Journal of Nutrition Clinical menunjukkan bahawa karbohidrat halus mungkin lebih merosakkan metabolisme tubuh daripada lemak tepu.

Sebagai tindak balas kepada kemasukan gula dari karbohidrat halus, hati akan mencipta dan melepaskan lemak ke dalam aliran darah.

Untuk mengurangkan berat badan dan menjauhkannya, seseorang boleh makan bijirin penuh.

Karbohidrat halus atau mudah termasuk makanan berikut:

 • nasi putih
 • roti putih
 • tepung putih
 • gula-gula
 • banyak jenis bijirin
 • tambah gula
 • pelbagai jenis pasta

Nasi, roti, dan pasta semuanya boleh didapati dalam pelbagai bijian, yang dapat membantu penurunan berat badan dan membantu melindungi tubuh dari penyakit.


4) Makan protein, lemak dan sayur-sayuranSetiap hidangan anda perlu memasukkan sumber protein, sumber lemak dan sayur-sayuran rendah karbohidrat. Membina hidangan anda dengan cara ini secara automatik akan mengurangkan pengambilan karbohidrat anda ke dalam julat yang disyorkan sebanyak 20-50 gram sehari.

Sumber protein:

 • Daging – Daging lembu, ayam, kambing, dll.
 • Ikan dan Makanan Laut – ikan, udang, sotong, dll.
 • Telur – telur Omega-3 atau telur dipastrur adalah pilihan yang tebaik.

Sayuran rendah karbohidrat:

 • Brokoli
 • Kobis bunga
 • Bayam
 • Kale
 • Daun salad
 • Kobis
 • Timun
 • Saderi

Sumber lemak:

 • Minyak zaitun
 • Minyak kelapa
 • Minyak avokado
 • Mentega

5) Bersenam dan BersukanSenaman boleh meningkatkan metabolisma anda dan menenangkan fikiran anda- manfaat yang pastinya tidak patut dilepaskan. Pergi berjalan kaki, regangkan badan, banyakkan bergerak dan anda akan mempunyai lebih banyak tenaga dan motivasi untuk menangani perkara lain dalam program penurunan berat badan anda.

Kurang masa untuk senaman panjang? Penyelidikan menunjukkan bahawa tiga senaman selama 10 minit setiap hari sama faedahnya dengan satu senaman selama 30 minit. Mulakanlah dengan perlahan dengan sedikit aktiviti fizikal setiap hari. Kemudian, ketika anda mula menurunkan berat badan dan mempunyai lebih banyak tenaga, anda akan mendapati lebih mudah untuk menjadi lebih aktif secara fizikal.

Manfaat memiliki dan mengekalkan berat badan ideal adalah:

1. Dapat mengurangkan risiko untuk penyakit kardiovaskular atau jantung.

2. Dapat mengurangkan risiko strok.

3. Dapat mengurangkan risiko bebrapa jenis kanser.

4. Melegakan atau mengurangkan sakit sendi atau sakit belakang.

5. Meningkatkan paras tenaga.

6. Meningkatkan sistem imun.

7. Mengurangkan risiko penyakit osteoporosis.

8. Mengurangkan risiko ketidaksuburan.

9. Mengurangkan risiko anemia.

10. Dapat meningkatkan lagi keyakinan diri.


Kesimpulannya, Bagi mereka yang mahu menurunkan berat badan, ia sebenarnya boleh dilakukan dalam tempoh cepat menggunakan cara betul agar tiada kesan sampingan yang memudaratkan.


Hubungi saya untuk mendapatkan promosi istimewa setiap bulan :

Keahlian Shaklee seumur hidup percuma* (untuk pembelian 200uv keatas) - 
* Bonus ahli
* Pembelian pada harga jimat (percuma 1)

Bimbingan dan tunjuk ajar (bisnes shaklee)
* Jemputan ke Secret Group BondaMiza dan MFMS The Most Happening Shaklee Team In Malaysia


Jangan lepaskan peluang keemasan ini.. memang berbaloi :D

Moga info ini memberi manfaat kepada anda dan orang lain.

Feel free to 'like' & 'share'.

'Be simply healthy'
    Bonda Miza

Ingin dapatkan suplemen kesihatan Shaklee untuk seisi keluarga?
Ingin menjana pendapatan tambahan? 
(call/sms/whatsapp/telegram/line)

No comments