KAJIAN VIVIX : RESVERATROL & NYANYUK (ALZHEIMERS)

Salam semua pembaca blog bonda. Minggu ni saya nak share kebanyakkan cerita tentang Vivix. Topik semalam tentang kajian Telomeres. 


Hari ni kita kupas kajian mengenai penyakit nyanyuk la pulak yea.
APA ITU NYANYUK ATAU ALZHEIMER?
Nyanyuk bukan penyakit orang melayu saja, ia penyakit umum seluruh dunia. Hakikatnya, sukar diceritakan betapa perit dan mencabarnya menjaga seorang yang disayangi yang juga merupakan pesakit Alzheimer.


Alzheimer adalah penyakit yang menyebabkan kehilangan sel saraf otak secara perlahan, yang membawa kepada kemerosotan pada fungsi mental dan akhirnya berlakulah 'dementia' iaitu hilang ingatan. Hilang ingatan ini boleh berlaku secara kekal atau kadang-kadang dalam ingat-ingat lupa. Ia tak semetinya berlaku kepada org tua sahaja.


Alzheimer dianggap antara penyakit saraf yang paling mendatangkan stress, dari segi mental mahupun fizikal. Stress boleh berlaku kepada mereka yang menjaga pesakit yang juga merupakan anggota keluarga.

HASIL KAJIAN RESVERATROL TERHADAP PENYAKIT ALZHEIMER'S / NYANYUK


Kajian menunjukkan 47% orang yang menjaga pesakit Alzheimer akan mengalami stress terlampau. Kesiannya!! 😱😱😱.. kesiannya! 

0 comments:

Post a Comment

ENTRY POPULAR

KENALI BONDA MIZA

KENALI BONDA MIZA
Salam, Saya Bonda Miza. Agak sibuk melayan 3 anak. Kami sekeluarga bahagia membantu ramai di luar sana menambah nilai kesihatan. Saya menyediakan panduan dan bimbingan kepada ramai wanita dan keluarga mencipta kehidupan yang lebih baik melalui perniagaan kesihatan yang bermula hanya dari rumah. Saya menjemput sesiapa jua yang ingin membina perniagaan kesihatan bersama-sama saya. Saya yakin dan percaya impian besar mampu merubah kehidupan kita kearah yang lebih baik. Langkah pertama kejayaan adalah bermula dari diri anda sendiri! Tiada yang mustahil, Selamat datang ke laman BondaMiza!

FOLLOW BONDA

TIP BUAT IBU HAMIL, BERSALIN & MENYUSU